فیزیوتراپی شانه چیست؟
فیزیوتراپی شانه یکی از مفیدترین و موثرترین روشهای درمان اختلالات و آسیبهای وارد شده به ناحیه شانه که یکی از قسمتهای مهم و همیشه در معرض آسیب بدن است به شمار میرود.
در ادامه بیشتر درباره فیزیوتراپی شانه صحبت خواهیم کرد اما ابتدا باید با نحوه عملکرد شانه در بدن آشنا شویم…
تست حرکت شانه ها
حرکات شانه تان را چک کنید اگر مشکلی داره حتما درمانش کنید و اگر بتوانید این حرکات را انجام دهید احتمالا مشکلی ندارید.
عملکرد شانه در بدن چگونه است؟
شانه از دو مفصل تشکیل شده است که آن را به یکی از انعطافپذیرترین قسمتهای بدن اسنان تبدیل کرده است. مفصل اصلی شانه گلنوهومرال است که یک مفصل از نوع گوی و کاسه است. دلیل این اسمگذاری این است که قسمت بالای استخوان بازو شبیه به شکل یک گوی است.
این گوی در استخوان تیغه شانه قرار میگیرد که به عنوان کاسه عمل میکند و دامنه حرکتی گستردهای را برای شانه فراهم میسازد. اما کاسه شانه در مقایسه با سایر مفاصل گوی و کاسهای، مثل لگن بسیار کوچک است. مفصل شانه با پوششی از ماهیچهها که بوسیله طنابهای قوی به نام تاندون به استخوانها وصل شدهاند، کنار یکدیگر قرار میگیرند و کنترل میشوند.
این ماهیچهها و تاندونها کپسولی را در اطراف مفصل شکل میدهند و از حرکات آن پشتیبانی میکنند، اما میتوانند باعث افزایش احتمال دررفتگی آن نسبت به سایر مفاصل شوند. داخل کپسول، سینوویوم است که مایعی تولید میکند که باعث روانشدن مفصل و سالم ماندن غضروف میشود.
وظیفه غضروف محافظت از استخوانهای شما در برابر هرگونه ضربه است. غضروف با قرارگیری در میان استخوانهای مفاصل شانه از ساییده شدن آنها به یکدیگر جلوگیری کند. در بالای مفصل اصلی شانه، یک مفصل کوچکتر قرار دارد که در آن قسمت، بالای تیغه شانه به استخوان طوق میرسد که آکرومیون نام دارد.
این مفصل که به نام مفصل آکرومیوکلاویکولار شناخته میشود و به مفصل بزرگتر زیرین کمک میکند تا در ناحیه کامل خود حرکت کند، به خصوص زمانی که بازوی خود را بالا میبرید، بلند میکنید یا پرتاب میکنید.
دلایل نیاز به انجام فیزیوتراپی شانه
دلایل و عوامل مختلفی میتوانند در ایجاد درد شانه نقش داشته باشند. متعددترین علت شانه درد تاندونیت روتاتور کاف است. این مشکل معمولا با تاندونهای متورم مشخص میشود.
در ادامه با بعضی از عوامل نیاز به انجام فیزیوتراپی شانه آشنا میشوید…
- ایجاد پارگی در غضروف
- خارهای استخوانی
- آسیبهای نخاعی
- سکته قلبی
- شکستگی استخوان شانه یا بازو
- در رفتن شانه
- گرفتگی عصب گردن یا شانه
- آرتروز
نحوه تشخیص اختلالات برای انجام فیزیوتراپی شانه
فیزیوتراپیست برای تشخیص دلیل اصلی درد در ناحیه شانه، ابتدا یک معاینه و بررسی فیزیکی انجام میدهد تا هرگونه مشکل ساختاری را بررسی کند و هر چیزی را که ممکن است ستون فقرات و یا گردن را درگیر کند رد میکند.
در مرحله بعد، دامنه حرکتی شانه و گردن بیمار را آزمایش میکند تا متوجه شود شانه چقدر قوی و انعطافپذیر است. این بررسی شامل حرکت دادن بازوها به روشهای مختلف، مانند بالای سر، در سراسر بدن یا پشت سر، و چرخش ۹۰ یا ۱۸۰ درجه است.
فیزیوتراپیست همچنین ممکن است یک یا چند آزمایش عکسبرداری را برای بررسی دقیقتر توصیه کند که شامل موارد زیر است:
- الکترومیوگرافی - EMG
- سی تی اسکن - CT Scan
- اسکن ام آر آی - MRI
- عکسبرداری اشعه ایکس برای فیزیوتراپی شانه
- آرتروسکوپی
عکسبرداری اشعه ایکس برای فیزیوتراپی شانه
عکسبرداری اشعه ایکس برای فیزیوتراپی شانه به فیزیوتراپیست کمک میکند تا خار استخوان، آرتریت و سایر دلایل مربوط به استخوان درد شانه را پیدا کند. فیزیوتراپیست همچنین ممکن است یک آرتروگرام توصیه کند که شامل یک شات رنگ است تا جزئیات دقیقتر و واضحتر نشان داده شود.
سی تی اسکن برای فیزیوتراپی شانه
سی تی اسکن مجموعهای کاملتر از اشعه ایکس است که از زاویههای مختلف گرفته میشود. زمانی که این تصاویر در کنار هم قرار میگیرند، تصویر بهتر و واضحتری از وضعیت شانه در اختیار فیزیوتراپیست قرار میدهند.
فیزیوتراپی شانه چگونه باعث بهبودی میشود؟
فیزیوتراپی شانه برای درمان و بهبودی درد شانه یک درمان موفق به شمار میرود. هدف از فیزیوتراپی شانه تقویت عضلات و مفاصل اطراف شانه برای تقویت عملکرد و دامنه حرکتی شانه شما است. فیزیوتراپیست با معاینه و بررسی دقیق آسیب وارد شده به شانه، بهترین روش درمانی را به شما توصیه میکند.
این درمان به صورت سفارشی برای هر فرد تنظیم خواهد شد تا باعث بهبودی کامل و صحیح آسیب وارد شده به شانه شود.
درمانگر همچنین مجموعهای از توصیهها و نکات را به بیمار در مورد تغییر فعالیتهای روزمره او ارائه میدهد تا باعث پیشگیری از آسیبهایی که ممکن است به بیمار وارد میشود بشود. علاوه بر آن یک سری تمرینات ورزشی مناسب برای تقویت شانه به شما آموزش داده میشود تا بعد از اتمام جلسات فیزیوتراپی بتوانید این تمرینات را در خانه انجام دهید و بهبودی کامل خود را بدست آورید و به زندگی و فعالیتهای روزمره خود بازگردید.
راههای درمانی در فیزیوتراپی شانه چه هستند؟
در فیزیوتراپی شانه از دستگاهها و روشهای مختلف فیزیوتراپی استفاده میشود که نسبت به هر فرد و شدت و نوع آسیب وارد شده، این روشها متفاوت خواهند بود.
در ادامه با بعضی از این راهها آشنا میشویم…
الکتروتراپی برای فیزیوتراپی شانه
در روند این روش درمانی از دستگاه الکتروتراپی، برای ارسال جریانهای الکتریکی خفیف از طریق سیم به قسمت آسیب دیده استفاده میشود. برای اهداف متفاوت، استفادههای مختلفی از الکتروتراپی وجود دارد ، از جمله، تغییر سیگنالهای درد، تحریک انقباضهای عضلانی، تحریک روند درمان بافت آسیب دیده و حرکت داروهای مسکن از طریق منافض پوست.
پر استفادهترین روش الکتروتراپی برای درمان درد شانه تحریک عصب الکتریکی از راه پوست است که در آن برای کم کردن احساس درد و تبدیل آن به احساسی قابل تحملتراست، به همین دلیل پالسهای الکتریکی به اعصاب حسی که در مفصل شانه قرار دارند ارسال میشود.
آب درمانی برای درمان درد شانه
برخی از تمرینات فیزیوتراپی را میتوان در استخر آب درمانی اجرا کرد، شناور شدن در آب میتواند باعث شود تا فشار وارد شده به ستون فقرات کاهش پیدا کند و این که عضلات همچنان میتوانند حرکت کنند. در صورتی که درد شانه شدید باشد و یا با درد گردن و یا کمر همراه باشد، ممکن است فیزیوتراپیست متخصص توصیه کند تا بیمار در آب ورزش کند.
سوالات پرتکرار
فیزیوتراپی چه کمکی میکند؟
انواع مختلفی از بیماریها هستند که میتوانند به کمک فیزیوتراپی درمان شوند، بیشتر این بیماریها مربوط به استخوانها، مفاصل، اعصاب، عضلات و بافتهای نرم میشوند.
فیزیوتراپی چند جلسه طول میکشد؟
تعیین این که با قاطعیت بگوییم که چند جلسه برای درمان و بهبود کامل نیاز است، غیر ممکن است، تعداد جلسات مورد نیاز برای هر فرد و نسبت به سطح و نوع آسیب متفاوت میباشد.
جلسات فیزیوتراپی چقدر زمان میبرد؟
به نسبت سطع و شدت آسیب، زمان هر جلسه فیزیوتراپی میتواند متفاوت باشد اما معمولا این جلسات بین 60 الی 90 دقیقه زمان بر است.
سخن پایانی
به طور کلی فیزیوتراپی شانه در بیشتر موارد، برای درمان شانه درد تاثیرات خوب و بسزایی دارد، همچنین تمرینات مختلف فیزیوتراپی میتوانند در پروسه درمان تاثیر گذار باشند، به همین دلیل، معمولا پزشکان این روش را به بیماران خود توصیه میکنند.
در این مرکز درمانی با بهرهگیری از بروزترین امکانات درمانی و با حضور فیزیوتراپیستهای حرفهای و با تجربه، در فضایی آرام و دلنشین، خدمات درمانی و ارتقای سلامت اسکلتی و عضلانی به بهترین شکل به مراجعین عزیز ارائه میشود.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه اینستاگرام کلینیک فیزیوتراپی رادین مراجعه کنید…