قوز کمر چیست؟
پشت انسان خمیده است و در شکل طبیعی خود دارای قوس تقریباً 30 تا 35 درجه است. هنگامی که ستون فقرات به طور نامناسب منحرف میشود، یک قوس ناهنجار در قسمت پایین کمر و پشت ستون فقرات ایجاد میشود که باعث سفتی و ناراحتی میشود.
این به عنوان کیفوز یا قوز شناخته میشود. این موضوع میتواند علاوه بر ایجاد ناهماهنگی در ظاهر بدن، باعث ایجاد بیماری ها و ناراحتی های اضافی در ستون فقرات، پشت، گردن و پشت شود.
علائم قوز کمر
علائم و نشانهها زمانی در بدن انسان ظاهر میشوند که عارضه کیفوز و قوز پشت در پشت و ستون فقرات فرد رخ میدهد. علائم کیفوز عبارتند از:
- گردی در شانه ها
- سفتی و خشکی در ستون فقرات
- حس خستگی و در بدن
- پدیدار شدن قوز و برآمدگی در پشت بدن
- افتادگی و خم شدن بدن به سمت جلو
- گرفتگی و اسپاسم عضله های پشت ران یا همسترینگ
- دردهای ملایم در ناحیه کمر و پشت
نحوه تشخیص و معاینه قوز کمر
هنگامی که بیمار علائم و نشانه های بدنی فوق را نشان میدهد و به پزشک مراجعه میکند، پزشک با تجویز آزمایشات مختلف و ارزیابی وضعیت ستون فقرات و سلامت کلی بیمار، بیمار را درمان میکند.
روش های مورد استفاده برای تشخیص این مشکل عبارتند از:
- مشاهده وضعیت بدن فرد( برآمدگی در پشت)
- ام آر ای: برای بررسی دقیق تر ( در صورتی که نخاع تحت فشار باشد، این آزمایش انجام می شود.)
- لمس ناحیه ستون قفرات
- مشخص کردن محدوده حرکتی با توجه به میزان حرکت بیمار به طرفین و چرخیدن بدن
- بررسی وضعیت عصبی از جمله درد، ضعف، گرفتگی های عضلانی، بی حسی و..
- انجام آزمایش هایی از جمله رادیو گرافی و عکس برداری با اشعه ایکس به منظور بررسی میزان انحراف و بدشکلی مهره ها
- تست آدامز یا همان خم شدن فرد از کمر به سمت جلو
انواع قوز کمر یا کیفوز
قوز کمر نسبت به نوع و حالت بیماری به چهار دسته تقسیم میشود که در ادامه به آنها اشاره خواهیم کرد.
کیفوز پوسچرال یا وضعیتی
یکی از شایع ترین اختلالات در ستون فقرات، کیفوز است که معمولاً در نوجوانی تشخیص داده میشود و با وضعیت بد و قوز کمر مرتبط است.
این نوع کیفوز اغلب کروی و صاف است و ربطی به مشکلات ساختاری جدی در ستون فقرات فرد ندارد.
در اکثر مواقع، درمان این نوع کیفوز شامل تنظیم مجدد ستون فقرات بیمار در هر دو حالت نشسته و ایستاده است.
کیفوز شوئرمن
کیفوز شوئرمن نوعی کیفوز متفاوت است که از رشد نامنظم استخوان در ستون فقرات ناشی میشود و به ستون فقرات شکل غیرعادی میدهد.
در این کیفوز مهره های جلویی ستون فقرات فاصله زیادی با مهره های پشتی دارند. در این حالت فاصله و فضای آزاد دیسک کاهش می یابد و در نتیجه پشت و بالای بدن برآمدگی غیر طبیعی ایجاد میشود.
باید توجه داشته باشید که اگر اسکلت و استخوان قبل از رشد کامل درمان نشود، جراحی تنها گزینه درمانی برای این نوع کیفوز است.
کیفوز در اثر بیماری و سوابق بیماری
گاهی وجود اختلالات اضافی باعث عوارض کیفوز و انحراف ستون فقرات میشود. این نوع کیسه بیشتر مسئول بیماریهایی است که از پوکی استخوان یا تحلیل دیسک رنج میبرند. علاوه بر این، این بیماری ممکن است با شرایط دیگری مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی و دیستروفی استخوان همراه باشد.
کیفوز و قوز مادرزادی
گاهی وجود اختلالات اضافی باعث عوارض کیفوز و انحراف ستون فقرات میشود. این نوع کیسه بیشتر مسئول بیماری هایی است که از پوکی استخوان یا تحلیل دیسک رنج میبرند
علاوه بر این، این بیماری ممکن است با شرایط دیگری مانند فلج مغزی، دیستروفی عضلانی و دیستروفی استخوان همراه باشد.
درمان قوز کمر
بخش قابل توجهی از درمانهای فیزیوتراپی و توانبخشی به روش های تخصصی که با انواع تجهیزات مدرن انجام میشود اختصاص دارد.
فیزیوتراپیست پس از ارائه یک برنامه تمرینی و تمدد اعصاب کافی و ارزیابی درجه و ماهیت قوز کمر، روشهای درمانی مناسب و موثر را تنظیم کرده و جلسات درمانی را برای رفع کیفوز و انحنای بیش از حد ستون فقرات انجام میدهد و آنچه را که بیمار نیاز دارد فراهم میکند.
همه این تکنیک ها با کمک تجهیزات پیچیده و متنوع، ناراحتی و درد را کاهش میدهد، مشکلات و آسیب های بیشتر را متوقف میکند، خشکی و گرفتگی را کاهش میدهد و درمان میکند و همچنین به بهبود سلامت ستون فقرات بیمار کمک میکند. در ادامه به بعضی از این روشها اشاره خواهیم کرد…
الکتروتراپی برای درمان قوز کمر
الکتروتراپی برای درمان قوز کمر یکی از روشهای نوین درمانی در فیزیوتراپی قوز کمر است که امروزه برای درمان و کاهش درد در بسیاری از آسیبها استفاده میشود.
تحریک الکتریکی اعصاب از طریق پوست بیمار، یکی از روشهایی است که از آن در الکتروتراپی استفاده میشود. تعداد جلسات الکتروتراپی بر اساس شدت و نوع آسیب وارد شده به بیمار و طول دوره درمان تنظیم شده و بسته به نوع آسیب در بیمار، هزینه انجام آن نیز میتواند متفاوت باشد.
مگنت تراپی برای درمان قوز کمر
مگنت تراپی درمان برای قوز کمر روشی است که فیزیوتراپیست با استفاده از دستگاه دارای انرژی مغناطیسی، فیزیوتراپی در قسمت ستون فقرات بدن فرد انجام میدهند. مگنت تراپی به غیر از درمان قوز کمر، باعث بهبود درد در زانو، دردهای عضلانی، گردن، شانه و پا نیز میشود.
سوالات متداول
آیا جراحی قوز کمر مانع انجام فعالیتهای ورزشی به طور دائم میشود؟
برای پاسخ به سوال شما، پاسخ کوتاه این است که فعالیتهای ورزشی شدید معمولاً برای 4 تا 6 ماه پس از جراحی مجاز نیستند. اما پس از بهبودی و با تشخیص پزشک و فیزیوتراپیست، حدود 6 ماه پس از عمل می توان فعالیت های ورزشی را از سر گرفت. ورزش و فعالیت های حرفه ای برای همیشه به پایان نمی رسد.
چگونه میتوان از قوز کمر جلوگیری کرد؟
با انجام ندادن برخی تمرینات مضر که منجر به خم شدن بدن میشود و با ارزیابی حجم استخوان ها با تمرینات مناسب، می توان از کیفوز جلوگیری کرد. ناگفته نماند که وضعیت مناسب در هنگام ایستادن، نشستن و حرکت به طور قابل توجهی در جلوگیری از کیفوز تأثیر میگذارد.
درباره کلینیک فیزیوتراپی رادین
در کلینیک تخصصی فیزیوتراپی رادین، بهترین فیزیوتراپی تهران واقع در اقدسیه تهران، با استفاده از بروزترین امکانات درمانی و با حضور همکاران فیزیوتراپیست با تجربه، و کادر درمانی مجرب و حرفهای، در فضایی آرام و دلنشین ارائه کننده خدمات درمانی و ارتقای سلامت در حوضه اسکلتی، عضلانی و خدمات کامل آب درمانی تهران هستیم.
شما میتوانید برای کسب اطلاعات بیشتر، مشاهده ویدیوهای آموزشی و آشنایی بیشتر با کلینیک، صفحه اینستاگرام کلینیک فیزیوتراپی رادین را دنبال کنید